Weston Price

In een blog op Volzicht wordt aangeraden om verzadigde vetten te eten. De auteur van dit blog baseert deze informatie op een onderzoek uit een boek gepubliceerd in 1939.
Hoewel er niks mis hoeft te zijn mijn oudere onderzoeken, zijn er wel veel dingen verandert sinds die tijd.

Bronnengebruik

Het grootste probleem is misschien niet specifiek deze bron, maar dat dit de enige bron is van het artikel. Voor het hele blog worden er maar een handvol bronnen gebruikt en haar eigen ervaring van de workshops die ze geeft.

Oorzaak gevolg

Weston Price is geboren in 1870. Dat is nu bijna 150 jaar geleden, maar qua vooruitgang lijkt het een eeuwigheid. Er waren bijvoorbeeld nog geen vliegtuigen, de maan was nog onbereikbaar en de levensverwachting was in 1870 voor mannen 42 jaar en voor vrouwen 44 jaar.
Vooral het feit dat de levensverwachting veel lager is dan tegenwoordig speelt een rol in het onderzoek. 
Weston Price observeerde inheemse volkeren en zag dat hun dieet voor een groot gedeelte uit verzadigde vetten bestond in plaats van suiker. Daarnaast waren de volkeren fitter en gezonder dan in America. Hij adviseerde dus dat verzadigde vetten beter zijn dan suiker.
Ook in het heden kennen we nog ziektes die bij inheemse volkeren onbekend zijn zoals hart- en vaatziektes.
Je kan hier alleen niet een directe link leggen, wat wel vaak gedaan wordt.
Deze westerse ziektes zijn niet het gevolg van onze voeding.
Het gevolg van onze voeding (en zorgvoorziening) is dat we langer blijven leven.
Het gevolg van lang leven zijn westerse ziektes.
Hart- en vaatziektes ontstaan over het algemeen pas na de leeftijd van 50.
Vanaf de leeftijd van 55 verdubbeld de kans op een beroerte elke 10 jaar. Daarnaast wordt er geschat dat 82 procent van de mensen die stierven aan coronaire hartziekte 65 jaar of ouder is.

Weston Price kon tijdens zijn onderzoek hier geen rekening mee houden, er werden te weinig mensen oud genoeg om aan de westerse ziektes dood te gaan.

Verzadigde vetten

Ook tegenwoordig kom je bij inheemse volkeren nauwelijks westerse ziektes tegen, maar oud worden ze niet:
Voor de Aboriginals in AustraliĆ« en de Kirat in Nepal is de situatie het ergst: die gaan gemiddeld twintig jaar eerder dood. Inheemse inwoners van Canada, Guatemala en Nieuw-Zeeland leven gemiddeld ruim tien jaar korter. Volgens de VN komt dat door armoede, ondervoeding en verschillende besmettelijke ziektes. 
Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Zij hebben een levensverwachting van tien tot twintig jaar onder gemiddeld, in Nederland hebben we een levensverwachting van tien jaar boven gemiddeld.

Dat wij zo oud zijn is te danken aan de moderne technieken. Daarbij horen ook de onderzoeken naar eten, zodat wij gezonder eten.
Nieuwe onderzoeken tonen aan dat verzadigd eten het (slechte) cholesterol niveau verhoogt. Hierdoor slibben je bloedvaten dicht en verhoog je de kans op bijvoorbeeld een bloedprop.
Dit zijn geen verzinsels of hypotheses, maar resultaten uit nieuwe onderzoeken. Onderzoeken herhaal je namelijk en je past daarop adviezen aan.
Het voedingscentrum en de Hartstichting melden dan ook om verzadigde vetten te mijden of te vervangen met onverzadigde vetten.
Het blog Volzicht, en vele andere, adviseren nog steeds om verzadigde vetten te gebruiken in plaats van onverzadigde.
De auteur van het blog Volzicht zei bijvoorbeeld in een reactie bij het blog "Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen!" het volgende:
Er is een ommekeer gaande, waarin instanties als het voedingscentrum naar mijn mening juist omgekeerd zeggen wat waar is. Cholesterol en verzadigde vetten zijn slecht volgens hen.
Ook zijn er complotdenkers die beweren dat de overheid juist wilt dat we eerder dood gaan, zodat ze ons geen pensioen hoeven uit te keren. Maar het is echter wel de overheid die miljoenen miljarden kwijt is aan zorg. Dit geld gaat ook naar behandelingen tegen de ziektes waarvoor de overheid juist waarschuwt.

Tot slot verklaren de theorieĆ«n van deze bloggers niet waarom mensen met bijvoorbeeld familiaire hypercholesterolemie (erfelijk hoog cholesterol) gemiddeld eerder een hartinfarct of een beroerte krijgen dan mensen met een normaal (lager) cholesterol gehalte.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen